No.5 Vraagje: navigeren

Chronologische volgorde

De meeste blogs werken op deze manier: je leest een bericht, en onderaan het bericht staan 2 navigatielinks: naar links om een ouder bericht te lezen, naar rechts om een nieuwer bericht te lezen.
Voor mijn gevoel is dat de omgekeerde wereld. Aan de linkerkant verwacht ik nieuwe berichten en aan de rechterkant oude berichten.
Kan het zijn dat mijn richtingsgevoel “verpest” is door de gewoonte op fotografiesites? Daar staat namelijk de nieuwste foto altijd links bovenaan de pagina/galerij/etc., zodat je de laatste toevoeging als eerste ziet. Omgekeerde chronologische volgorde dus.
Deze omgekeerde chronologische volgorde wordt ook gebruikt in blogs. Immers, ook hier staat het laatste bericht bovenaan.

In mijn blog wijk ik op 2 manieren van deze gewoonte af.
Bij mij moet je linksaf voor nieuwere berichten en rechtsaf voor oudere berichten.
Daarbij kun je alleen bladeren binnen een categorie. Iemand die dus al mijn berichten in chronologische volgorde wil lezen, kan dit dus niet. Of in ieder geval niet op deze manier.

Beste lezers,
Wat zijn jullie mening en ervaringen hiermee?

|

4 Responses to “No.5 Vraagje: navigeren”

  1. Grappig, op blogger blogs speelt dat niet. Op WordPress wel. De volgorde die je voorstelt lijkt mij synchroon aan boeken op de plank. De oudere staan links, de nieuwe naar rechts.

  2. En rss-adepten navigeren vaak maar op een manier…van hun reader of persoonlijke startpagina naar de betreffende post…en in een later stadium dan weer via het archief :-)

  3. De volgorde die jij voorstelt vind ik een beetje onlogisch, omdat we in westerse talen altijd van links naar rechts lezen. Wat je al gelezen hebt, staat links van wat je nog niet gelezen hebt. Voor een boek geldt hetzelfde: terugbladeren gaat linksom, vooruitbladeren rechtsom. Maar ach, alles went natuurlijk.

  4. Hi Patricia,
    Ik las net je reactie op mijn blog en wilde nu ook even op jouw blog hallo zeggen. En meteen even zeggen dat ik vind dat je mooie foto’s maakt!
    With kind greetings, Mrs. Woodrington (a.k.a. Ellie)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.