23 dingen: les 17 (Web 2.0)

Een 2.0 website uitproberen

De opdracht is deze keer: bekijk een Web 2.0 website van je keuze en vertel wat je ervan vindt.

Ik vind dit lastig. Een echte Web 2.0 website heeft nogal wat interactieve elementen. Om zo’n website goed te kunnen beoordelen, moet je er flink wat tijd in investeren.
Daar komt nog bij: zie maar eens een echte Web 2.0 website te vinden! Rob Coers geeft in een van zijn berichten ook al aan dat veel websites wel 2.0 lijken, maar het niet echt zijn.

Ik heb wat 2.0 directories bekeken en ik kon er eerlijk gezegd weinig mee. Daarom ben ik al vrij snel naar Last.fm gegaan, waarover ik goede verhalen gehoord heb. Het lijkt me een erg leuke website, maar kan na 1 uurtje spelen nog niet echt zeggen wat ik ervan vindt. Sorry, misschien kom ik er later nog op terug.

Met het fenomeen “fotoforum” heb ik wel ruime ervaring. Hoewel zulke websites niet aan alle criteria van Web 2.0 voldoen, zijn ze wel behoorlijk interactief en kunnen ze niet bestaan zonder de inbreng van de gebruikers. Het is leuk en ontzettend leerzaam om daar helemaal in te duiken en er urenlang alles te bekijken en te lezen.

Web 2.0 kost tijd

Dat brengt me bij een volgend punt: Web 2.0 kost veel tijd.
Er bestaan heel veel leuke sites, waar je de tijd volledig vergeet. Je komt er grappige of interessante dingen tegen. Je vervelen hoeft echt niet meer, als je over een internetverbinding beschikt. En online vrienden zijn prettig om te hebben, zeker als je een tijd thuis zit door bijvoorbeeld ziekte.
Of Web 2.0 past in de hectiek van het dagelijks leven, zal van persoon tot persoon verschillen.
Ikzelf zit niet zo ruim in mijn tijd, dus ben ik selectief. Leuke websites die voor mij niets anders zijn dan “wel leuk”, laat ik links liggen. Ik gebruik mijn schaarse tijd liever voor websites over onderwerpen die me echt bezighouden. En dan vind ik het ook niet zo’n punt meer om er mijn tijd in te steken.

Belangrijk kenmerk van Web 2.0

Ik wil nog een laatste kritische kanttekening plaatsen bij het Web 2.0 gebeuren. Een Web 2.0 website zou niet alleen aan de inhoud te herkennen zijn, maar ook de vormgeving zou aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen (spiegelend logo, rare naam, bepaalde kleuren). Dat vind ik onzin. Uiterlijkheden zijn vaak modegevoelig en kunnen per seizoen verschillen. Web 2.0 gaat om de inhoud, die altijd interactief zal zijn: RSS, profielpagina, reactiemogelijkheden, etc.

|

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.