23 dingen: les 16 (You Tube)

Ontdek video sharing

De opdracht van deze les is duidelijk: ga naar You Tube en kijk wat je er van vindt.
Ik vind het niks.
Sorry.
Ik kan zelden vinden wat ik zoek. Sterker nog, ik heb een account aangemaakt en een filmpje geplaatst en ik kan mezelf én mijn filmpje niet eens terugvinden!
Het zal wel aan mij liggen…

Nut van video sharing

Ik zette mijn zoektocht voort en hoopte iets educatiefs te vinden. Een instructiefilmpje over een moeilijke databank, bijvoorbeeld. Maar nee hoor, helemaal niets. Via de zoekbalk vind ik bijna niets, en op het kanaal “how to” leer ik dingen die ik helemaal niet weten wil.
Dit vind ik een gemiste kans. Ik ken een aantal bibliotheekwebsites met goed tutorials over bijvoorbeeld zoeken in Picarta. Het zou makkelijker zijn als dat soort filmpjes ergens bij elkaar te vinden zouden zijn, in plaats van bookmarks maken van al die verschillende bibliotheken.

Problemen

Maar goed, ik heb dus een account gemaakt en was helemaal klaar om mijn 2 favoriete filmpjes te uploaden. Beide gemaakt op een vakantie naar Nieuw-Zeeland, bijna 3 jaar geleden. De resolutie is gruwelijk (camera’s hadden toen nog niet zo’n hoge resolutie), maar het moment was erg bijzonder. Het ene filmpje ging over een duikende potvis, het andere over een blauwe pinguïn.
Het uploaden lukte niet. Na een uur stond er nog steeds “connecting”. Toen heb ik de speciale uploader geïnstalleerd. Ondanks dat die per filmpje 6x zegt niet geïnstalleerd te zijn, worden de filmpjes wel geupload en is netjes de voortgang te zien. Helaas gaf het filmpje van de potvis tot 4x toe aan dat het uploaden mislukt was.
Gelukkig is er nog het filmpje van de pinguïn!

Mijn filmpje

Blauwe pinguïn
Nieuw-Zeeland, Taiaroa Head, 2005
Gemaakt met een Panasonic fz20 fotocamera
Lengte: 11 seconden

De blauwe pinguïn is ‘s werelds kleinste pinguïnsoort. Overdag jagen de pinguïns in het water op vis, bij zonsondergang komt de hele groep tegelijk aan land. Op het strand wacht de groep totdat iedereen er is. Pas daarna waggelt elke pinguïn naar zijn eigen nest, soms hoog boven het strand.
Foto’s maken lukt op zo’n moment niet: het is te donker. Een lange sluitertijd levert bewegingsonscherpte op en flitsen is schadelijk voor de gevoelige ogen van de pinguïns. Op zo’n moment ben je heel blij dat je fotocamera ook filmpjes kan maken!

 

|

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.