Chatten via Meebo

Het nut en onnut van chatten

Eigenlijk heb ik in mijn vorige bericht hier al over geschreven. Maar je bent nooit te oud om te leren en inmiddels beschik ik over voortschrijdend inzicht. Om het sjiek te zeggen.
Dat komt onder andere door een commentaar dat is geschreven onder de 23 Dingen opdracht over IM: snel even een collega om advies vragen.Heeft die collega daar wel zin in op dat moment? Een telefoon kun je gewoon niet opnemen, een e-mail kun je laten staan tot een rustiger moment. Maar als je chatbox open staat, kun je het dan maken om niet te reageren?
Tja, dan moet je jezelf maar op “niet beschikbaar” zetten, zul je me misschien zeggen. Denk jij daar steeds aan dan?! Continu schakelen tussen “beschikbaar”, “zo terug”, “ben er wel maar je ziet me niet”, en andere varianten? Nou, ik vind het lastig!

Op moment van schrijven ben ik overigens “beschikbaar”, maar er is niemand die contact met me zoekt :-(

Meebo

In dit bericht wil ik het eigenlijk hebben over Meebo. Aanvankelijk snapte ik er niks van, maar toen ik wat blogs van anderen bekeek, begon het langzaam te dagen.
Ik bleek het verkeerd te hebben aangepakt. Ik begon met het maken van een Meebo Me widget, en daar liep de website helemaal op vast. Verstandiger is het om eerst een account aan te maken en daarvandaan verder te werken.

Wat is Meebo?

Meebo is makkelijk! Op www.meebo.com kun je een account aanmaken. Als je dat gedaan hebt, kun je vervolgens “chat-accounts” toevoegen. Dus je Google Talk, Yahoo Messenger, of hoe ze verder ook mogen heten.

Het voordeel hiervan is dat als je wilt chatten, dat je dan maar 1x hoeft in te loggen en toch beschikbaar bent in al die verschillende chat-diensten tegelijk.
En daar houdt het niet bij op!
Natuurlijk is er ook een Firefox-plugin beschikbaar, die ervoor zorgt dat alles nog makkelijker te overzien is. Ongetwijfeld is er ook iets voor andere browsers, maar dat laat ik over aan diegenen die zo’n browser gebruiken.
Nog verder gaat het!
Je kunt namelijk ook een Meebo Me code laten aanmaken, zodat je een echt chatvenster in je blog/website/etc. kunt inbedden. Elke argeloze voorbijganger kan dus met jou aan de chat raken!
Eh, met mij, bedoel ik dus.
Want in mijn hoofdmenu met kleine lettertjes kun je ook doorklikken naar mijn chatbox.
Laat dus wat van je horen, anders haal ik ‘m weer weg. :-)

Verbeterpunten

Is er dan geen vuiltje aan de horizon te bekennen?
Jawel, na deze jubelzang zijn me toch ook wat tegenvallers opgevallen.

Het chatvenster geeft geen melding van wat de ander aan het doen is. Normaal gesproken zie je een zinnetje “… is aan het typen”, zodat je weet dat je even moet wachten tot de ander klaar is. Niets hiervan in Meebo.

Je online status blijft staan op de instelling die je zelf hebt aangegeven. Dat kan een voordeel zijn, maar ik vind het een nadeel. Als ik wegloop van de computer, dan verwacht ik dat na bijvoorbeeld 5 minuten inactiviteit de status verspringt naar “niet aanwezig”. Gmail-chat doet dit wel, dus onmogelijk is het blijkbaar niet.

De Meebo Me chatbox is wel wat aan te passen, maar niet helemaal. Vooral mis ik de optie om geen voorgeprogrammeerde opmaak te gebruiken, maar de Meebo Me te laten vormgeven door het CSS dat al aanwezig is.

Zijn dit details? Voor mij niet.
Zonder vermelding van wat de gesprekspartner aan het doen is, voelt het als staren naar een blinde muur.
Het steeds moeten veranderen van mijn aanwezigheidsstatus vind ik irritant.
En als perfectionist wil ik geen chatbox op mijn blog die mijn hele lay-out verstoort. Vandaar dat ik ‘m verbannen heb naar een eigen pagina…

|

One Response to “Chatten via Meebo”

 1. Hoi Patricia,
  Wat een informatieve post heb je geschreven! Ik merk dat je echt veel verder bent dan ik op dit gebied. Terwil ik de “Verbeterpunten” lees denk ik steeds, “oh ja, dat is inderdaad zo”. Mijn Meebojim widget verstoort mijn opmaak ook, maar ik heb niet echt een ‘stijl’… ik heb een ‘intu├»tieve’ stijl (hoera!) en daar past eigenlijk alles in… ;-)))
  Ik wilde je aanschieten via Meebo, maar je was offline! Jammer! Haal ‘m nou nog niet weg want misschien lukt het toch nog.
  Ik heb zojuist een post toegevoegd Ding # 20.1 Meebo, waar ik toch nog wat vreemde ‘dingen’ signaleer.
  Helaas is het mij ook nog niet gelukt een praatje te maken hier of daar. Maar, geduld is een schone zaak… ik wacht het nog even af.
  Succes,
  groetjes,
  Jimmiedekat

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.