23 dingen: les 6 & 7 (foto’s – trouble & paradise)

Fotografie en ik

Met foto’s op het web heb ik inmiddels wel wat ervaring. In november 2004 “kreeg” ik mijn eerste digitale camera en in de zomer van 2005 werd ik lid van een online fotoclub. Deze fotoclub (de WebFotoClub) heeft geen archieffunctie, dus al snel voelde ik de behoefte om ergens een overzicht van mijn inzendingen te plaatsen. Dit deed ik eerst bij Zoom Album, maar uiteindelijk was ik daar niet tevreden over. In januari van dit jaar ben ik uitgebreid op zoek gegaan naar een andere mogelijkheid. Gratis, bij voorkeur. Hieronder kun je lezen wat mijn ervaringen her en der zijn.

Zoom Album

Bij een abonnement op het tijdschrift Zoom hoort ook onbeperkte online opslagcapaciteit. Zowel op de Zoom Gallery, als op Zoom Album. Mijn ervaringen zijn hier nogal gemend. Ik gebruik Zoom Album nu alleen nog af en toe om bulk foto’s te zetten. D.w.z. als ik een hele fotoserie even wil laten zien.

Pluspunten: onbeperkt aantal albums, makkelijk uploaden via Windows Verkenner, keuze tussen openbare albums en privé albums, tags en reacties zijn mogelijk.

Minpunten: de volgorde van de albums is nauwelijks te beïnvloeden, sorteren binnen de albums is bijna onmogelijk, op het forum wordt geen enkele ondersteuning geboden en de software wordt niet bijgewerkt, veel reclame op de pagina die daardoor langzaam laadt.

Yahoo photo’s

Yahoo photo’s blijkt inmiddels niet meer te bestaan. Geen wonder, gezien de samenwerking met Flickr. Ik kan er niet om treuren, want ook daar vond ik de lay-out niet mooi.

Flickr

In mijn zoektocht heb ik natuurlijk ook een account aangemaakt bij Flickr. Ik vind Flickr vooral heel erg leuk vanwege het internationale karakter. Iedereen lijkt daar te zijn. Wie actief wil zijn kan zijn ei hier helemaal kwijt.
Maar ik wilde niet interactief zijn, ik wilde simpelweg een archief voor mijn foto’s. Opnieuw was ik niet tevreden over de lay-out. Bovendien: met een gratis account kun je maar 3 categorieën maken, voor een organisatie-freak als ik is dat niet genoeg!

Fotopic.net

Uiteindelijk kwam ik terecht bij Fotopic.net, waar ik ben blijven hangen. Het is mogelijk om commentaren te schrijven bij de foto’s, maar veel meer interactieve mogelijkheden zijn er niet. Wel kun je al behoorlijk veel met een gratis account: 2 gallerijen maken, onbeperkt aantal albums, invloed op de lay-out, linker- en rechtermenu zelf vullen met “miniboxjes”. Zelfs de hoeveelheid reclame valt mee: alleen subtiele Google Ads in de gratis variant. Perfect voor wat ik zocht: foto’s laten zien en verder niet teveel poespas.

De beste keuze?

Ik merk dat ook met dit onderwerp je voorkeur afhangt van wat je er zelf mee wilt. Wil je interactief zijn en vooral je foto’s delen, dan lijkt Flickr me heel leuk en gezellig. De extra speeltjes (die ik voor vandaag nog niet kende) en de optie om groepen te maken spreken mij erg aan. Wil je liever je foto’s laten zien in een eigen (statische) website, dan kan ik Fotopic.net van harte aanbevelen.

|

One Response to “23 dingen: les 6 & 7 (foto’s – trouble & paradise)”

  1. […] om te gebruiken. Ik ken websites met een mooiere lay-out om mijn foto’s te laten zien. In een eerder bericht heb ik dit ook al […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.