23 dingen: les 23 (Finish!)

Jippieeeeeeeeee!!!!!!!

Ik heb het gehaald: de finish.
Makkelijk was het niet, als externe. Moet ik eerlijk bekennen.

Maar….
Tegelijk ook sip.
Nu is het voorbij.
Geen contact meer met de andere kandidaten?
Jammer hoor.

Wat heb ik geleerd?

Ik heb vooral geleerd dat er nog veel te leren valt. De wijze Sokrates zei immers al “Ik weet dat ik niets weet”. En dat is meer dan wat ik wist aan het begin van de cursus. Toen dacht ik namelijk nog dat ik best goed op de hoogte was binnen de digitale wereld. Nu weet ik wel beter!

Web 2.0

Er is veel mogelijk binnen de huidige ontwikkelingen. Of die nu “Web 2.0” heten, of niet, doet er niet toe. Dat de bibliotheek mee moet veranderen, dat is wél heel belangrijk. Op welke manier, dat zal per bibliotheek verschillen. Ik ga in ieder geval eens op onderzoek uit.

23 dingen

De 23 Dingen Cursus is een goed startpunt geweest, maar echte diepgang zit er niet in. Daarvoor komen er teveel nieuwigheden langs in korte tijd. Al op een eerder moment had ik gemerkt dat de mogelijkheden eerst even moeten bezinken, voordat ik er concrete toepassingen in zie. Ik zie het als mijn taak om de potentie van een aantal “dingen” verder te onderzoeken en te proberen concreet toe te passen in mijn werkomgeving. Volgens mij kom je pas dan achter de échte voor- en nadelen.

Bagage voor de toekomst

Ik ga op reis en ik neem mee…
mijn RSS-reader,
mijn zelfgemaakte Google zoekmachine,
mijn del.icio.us om te delen,
aquabrowsers en WorldCat
en de Bibliotheek 2.0 Ning.

Niet al deze zaken heb ik via de cursus ontdekt, maar hebben wel een andere betekenis gekregen binnen de nieuwe context.

Slagzin

Ik hou niet zo van zinnen aanvullen, maar goed, speciaal voor Rob (en Edwin) toch maar een poging:

“23 Dingen” is voor mij …
… “one small step, [but] one giant leap” voor de bibliotheek.

|

4 Responses to “23 dingen: les 23 (Finish!)”

 1. Hoi Patricia,

  Gefeliciteerd! Fijn dat je er mooie dingen uit hebt kunnen filteren en dat je het geheel als positief hebt ervaren.

  Als je je blog blijft bijhouden, of inderdaad actief lid blijft van online gemeenschappen komt het vast helemaal goed met alle contacten!

  Edwin

 2. Nou, van harte No.33. Je was en blijft nummer 1 op de Bloglijst (http://www.23dingen.nl/?page_id=8) en je verdient een staande ovatie voor de volharding waarin je bent door blijven gaan. Helemaal zelfstandig! Maar niet alleen, want ik denk dat je via jouw en een aantal andere 23dingen-blogs tot nieuwe contacten bent gekomen.
  Nog bedankt voor alle bijdragen en comments die je op 23dingen.nl en op enkele collegablogs hebt geplaatst. Dat was erg goed!
  Tenslotte wens ik je veel succes bij het implementeren van wat je geleerd hebt in je werk en je hobby!

 3. Dankjewel :-)

 4. Beetje laat, maar ook jij gefeliciteerd!

  Die Sokrates. Ik had het er laatst ook met iemand over. Dat er zoveel is en zoveel niet bekend. Dat je zelfs de meest fanatieke internetter kunt verrassen met voorbeelden die hij/zij nog niet kent. Ben je dan dom, onwetend, niet bij? Nee, er is gewoon te veel om te weten.

  De oppervlakkigheid heb ik ook gemerkt, maar ik heb het idee dat dat meer komt omdat 23 dingen erg focust op de tools en dat je van daaruit wordt aangezet om na te denken over de toepasbaarheid. Ik denk dat je het ook eens moet omdraaien: je hebt een probleem dat je moet oplossen en wat kun je daar het beste voor gebruiken? Een blog, wiki of welke web 2.0 techniek dan ook. Of kun je het ook fysiek oplossen, maar wel bibliotheek 2.0. De gebruiker in het centrum van je activiteiten dus.

  Ik zie dat je ook met Spoetnik begonnen bent. Interessant voor ons om te horen hoe je de beiden hebt ervaren.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.