23 dingen: les 13 (Google docs & Zoho)

Samen online aan hetzelfde document werken. Dat is het thema van deze opdracht.

Online aan informatie werken

Mijn eerste vraag daarbij is: hee, dat kon met een wiki toch ook al? Blijkbaar biedt Web 2.0 meerdere oplossingen voor hetzelfde probleem. Nou ja, niet helemaal hetzelfde probleem. Maar er zijn wél meerdere manieren om samen informatie te delen en aan te vullen.

Een weblog

De eigenaar schrijft en het publiek reageert. Samen kunnen ze op deze manier discussiëren en informatie uitwisselen. Het eindresultaat is niet altijd overzichtelijk voor een argeloze voorbijganger, want wie weet staat de uiteindelijke clue ergens “verstopt” in een van de reacties. Het is dus handig om meer te weten te komen, maar het eindresultaat is niet overzichtelijk.
Het eenrichtingsverkeer kan ondervangen worden door een blog open te stellen voor een groep schrijvers. Deze kunnen dan via berichten op elkaar schrijven, wat duidelijker is dan reacties geven. Worden de berichten in goed gekozen rubrieken gezet, dan kan een groep op deze manier samen aan een opdracht werken.

Een wiki

Iemand begint met schrijven en iedereen kan reageren door aanvullingen te maken of de bestaande tekst te wijzigen.
Het resultaat hiervan is overzichtelijker dan een blog, doordat alle relevante informatie bij elkaar staat en dus niet verspreid is over berichten en reacties. Een wiki kan een goede bron van informatie vormen, ook voor de argeloze voorbijganger.

Online documenten

Iemand begint met schrijven en een aantal genodigden kan de informatie aanvullen of aanpassen. Eventueel kan de tekst openbaar gemaakt worden, zodat iedereen het kan lezen. Dat moment kan ook uitgesteld worden tot het product af is. Want het hoeft geen platte tekst te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een presentatie zijn.
Een document dat op deze manier tot stand gekomen is, wordt op een gegeven ogenblik vermoedelijk statisch. Dat wil zeggen: in tegen stelling tot een blog of een wiki is het onmogelijk voor argeloze voorbijgangers om een aanvulling te schrijven. Waarschijnlijk is het eindproduct overzichtelijk ingedeeld en kan diezelfde argeloze voorbijganger wel makkelijk vinden wat hij/zij zoekt.
Een voordeel van zo’n online document is, dat een groep samen kan werken en uiteindelijk een afgerond product heeft om ergens te presenteren.

Google docs

Google docs is makkelijk en overzichtelijk. Heb je al een Google account, dan kun je meteen aan de slag. Medeschrijvers uitnodigen gaat erg makkelijk, zeker als ze toevallig toch al in het adresboek van je Gmail zitten. Een kind kan de was doen. Het is zo recht door zee dat ik er verder weinig meer over kan of hoef te zeggen.

Zoho

Monopolies in de wereld van de software zijn niet goed. Kijk maar naar hoe machtig Microsoft Windows is. Betere alternatieven en lagere prijzen zouden mogelijk moeten zijn.
Daarom ben ik blij dat Google docs niet de enige dienst is die online kantoortoepassingen aanbiedt. Er zullen ongetwijfeld meer alternatieven zijn, maar ik heb me beperkt door alleen kort naar Zoho te kijken. Daar was ik direct onder de indruk van de grote hoeveelheid diensten die daar aangeboden wordt. Niet alleen tekstverwerken en presentaties maken, maar zelfs chatten, e-mail, wiki’s maken en projectmanagement behoren tot de mogelijkheden. Ik sla ‘m op bij mijn favorieten en zal er zeker gebruik van maken!

Geen software kopen

Een groot voordeel van deze online kantoortoepassingen is natuurlijk dat je geen software hoeft te kopen. Daarnaast heb je je documenten altijd bij de hand en kun je op elke computer verder werken.
De internetverbinding kan een nadeel zijn. Om soepel te werken, heb je een moderne computer en een snelle verbinding nodig.
Wil je geen software kopen, maar ook niet online werken, dan is het pakket van Open Office ook een heel goed alternatief.

|

One Response to “23 dingen: les 13 (Google docs & Zoho)”

  1. […] bij het onderdeel “extra” van deze week, me ook erg interessant lijken. Lees mijn eerdere bericht voor mijn online tekstverwerkingservaringen. | >> ouder in deze rubriek […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.