23 dingen: RSS en de zin van het leven

In een vorig berichtje schreef ik vooral over de verschillende RSS readers. Ik ben mijn Google Reader trouw gebleven en vind RSS nog steeds erg handig.
Maar toch…

Informatie, informatie en nog meer informatie

Er komt zoveel informatie op mij af. Als ik een paar dagen niet kijk, dan staan er makkelijk 60 nieuwe berichten op mij te wachten. En dat terwijl ik niet eens zoveel abonnementen heb: een tijdschriftje, het nieuws van mijn werk, give-away-of-the-day en de 23-dingen blogs. Die laatste zorgen natuurlijk wel voor veel berichten, maar zelfs als ik die niet mee tel, schrik ik af en toe van de hoeveelheid informatie die op mij afkomt.
Dit leidt tot bezinning.

Waarom doe ik dit eigenlijk?
Is mijn leven afhankelijk van die informatie?
Ben ik beter geworden door die informatie?
Zou het niet veel fijner zijn zonder al die informatie?
Waarom maak ik mezelf zo afhankelijk van technologie?
Waarom is het belangrijk dat ik op de hoogte ben van al die dingen?

Ja, om mee te kunnen draaien in de hedendaagse samenleving. Om er maar even een ouderwets woord voor te gebruiken.
Maar is die samenleving niet aan het doorslaan? Waar gaat het naartoe op deze planeet? Om het menselijk ras in stand te houden, moeten we eten en drinken, en ons voortplanten. Dat is behoorlijk simpel. Waarom hebben we het dan zo moeilijk gemaakt? Alles is van alles en iedereen afhankelijk gemaakt. Kan ik nog voor mezelf zorgen als het hele systeem zou instorten? Zelf voor voedsel zorgen als er geen supermarkt is om het te kopen?
Ik heb daar sterke twijfels over.

Onzeker

RSS doet de grondvesten van mijn bestaan schudden… :-(
Zijn er anderen die hier ook last van hebben?

|

3 Responses to “23 dingen: RSS en de zin van het leven”

  1. Hoi Patricia,

    Dat is wel een kernvraag inderdaad. De overdosis info is erg groot en je kunt je inderdaad afvragen waar je een grens moet trekken, zeker als informatiewerker. Ik worstel er ook wel eens mee hoor (zie http://tinyurl.com/ysqf7m bijvoorbeeld)
    Bijna iedere dag zitten de tabbladen in netvibes vol. Het voordeel is daar dat ze niet bewaard blijven. Maar dan nog alle postbussen, gedrukte media, enz: naarmate je de aanvoer meer structuur geeft ligt ook de verleiding op de loer te veel binnen te halen.

    Dat is waarom ik mij steeds meer richt op filters en heel veel mensen niet veel verder gaan dan vlakke informatie die niet te veel inspanning kost. Dat is vaak beeld.

    De hoeveelheid informatie groeit exponentieel. We kunnen er zonder, denk ik, maar ik geloof ook wel in de vooruitgang. Uiteindelijk denk ik dat er wel een oplossing komt voor dit probleem.

    Tot die tijd is het zoeken naar de goede balans.

    Vooral niet vergeten af en toe helemaal niks te doen en te genieten van kleine dingen die met info niks van doen hebben :-)

    Maar moeilijk is het!

  2. […] dezelfde website? Snel even gaan kijken. Wow, dat is interessant! Meteen paniek. Zoals ik in mijn vorige bericht ook al beschreef, voelde ik me ineens overspoeld met informatie. Nee, toch maar niet. Ik had geen […]

  3. Hoi Patricia,

    Je hebt een reactie gegeven op mijn “te veel informatie”. Leuk om je zo een keer tegen te komen. Ik heb ook jou stukje gelezen en het is inderdaad kritisch zijn en ik laat het voorlopig maar een beetje over me heen komen. Voorlopig vind ik boeken lezen en tekeningen maken wat belangrijker dan de informatiestroom. En nieuwsgierig zijn doe ik ook met een groot filter, zelfbescherming natuurlijk.
    Misschien zie ik je gauw een keer en anders weer als reactie op de gebeurtenissen.
    Groetjes van Anita Helmy?Pabo Thomas More owp :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.