23 dingen: del.icio.us op herhaling

Al eerder schreef ik over del.icio.us. Mijn conclusies toen waren: leuk om informatie te zoeken, niet zo leuk om mijn favorieten te bewaren.
De afgelopen dagen heb ik me helemaal ondergedompeld in del.icio.us. Wie mijn blog heel nauwgezet in de gaten heeft gehouden (ik denk dat dat niemand is, behalve ikzelf) heeft kunnen zien dat er zelfs even een del.icio.us-widget in mijn zijbalk zichtbaar is geweest.
Er blijkt namelijk van alles mogelijk te zijn met del.icio.us! Maar heel dom, al die prachtige dingetjes zitten verstopt achter het ene woordje “settings”. Klik je daarop, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open.
Overigens zit hier ook de optie verstopt om bepaalde favorieten juist niet te delen met de rest van de wereld.

Zoeken naar informatie

Del.icio.us kan op meerdere manieren gebruikt worden om informatie naar je toe te laten komen.
Je kunt natuurlijk simpelweg zoeken met de zoekbalk.
Spannender wordt het als je een RSS neemt op een tag van jouw voorkeur.
Het allerleukst vind ik het kijken naar de populaire links en de favorieten van anderen. Het account van 23 Dingen is een goed startpunt, nieuwsgierig naar wat de andere cursisten inmiddels allemaal hebben toegevoegd. Hee, 15 mensen bij dezelfde website? Snel even gaan kijken. Wow, dat is interessant!
Meteen paniek. Zoals ik in mijn vorige bericht ook al beschreef, voelde ik me ineens overspoeld met informatie.
Nee, toch maar niet. Ik had geen zin in nog een keer mijn mid-life-crisis te vervroegen. Rustig ademhalen en naar de positieve kant kijken.
Want dit aspect van del.icio.us is hartstikke leuk! Het doet me denken aan de tijd waarin het internetten op kwam zetten: het echte surfen, waarbij je van de ene leuke website naar de andere surft. Tegenwoordig doe ik dat namelijk allang niet meer. Snel en doelgericht op zoek naar de nodige informatie, meer niet. Misschien is het web ook niet meer zo gezellig als vroeger? Del.icio.us brengt dat gevoel in ieder geval weer terug. En vroeger was alles beter, toch?

Informatie delen

Maar hier houdt het niet op. Want del.icio.us kun je ook gebruiken om informatie te delen en door te spelen. Daarbij vind ik opnieuw het “settings” knopje erg interessant. Daar zit namelijk een stukje “blogging”, waardoor je op een heel makkelijke manier informatie op je blog kunt laten verschijnen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om alle links van 1 tag te delen, of automatisch je laatst toegevoegde websites te laten zien. Super!

Minpuntje: organisatie

Het organiseren van je verzameling favorieten, daar heb ik (nog?) niet zo’n handigheid in. In Firefox heb ik (bijna) al mijn favorieten keurig in mapjes zitten. Bij het importeren in del.icio.us is die hele structuur weg. Wel heeft elke website de juiste tags gekregen, afgeleid van de oorspronkelijke mapnaam. Maar de structuur van mappen en submappen is niet omgezet in een thesaurusstructuur: het enige wat is overgebleven is een heel grote verzameling tags die op de een of andere manier met elkaar samenhangen.
Ik heb hier al eerder over geklaagd, en toen suggereerde iemand dat je je tags vervolgens weer kunt bundelen. Dat klopt, maar dan moet ik al mijn mapjes handmatig overtypen en de juiste submapjes er weer in terugzetten. En tot overmaat van ramp: wil ik terug importeren naar Firefox, dan is écht alle structuur weg!
Ik weet wel: del.icio.us is niet bedoeld voor mensen met mapjes. Het gaat juist om de vrijheid van tags en het niet meer hoeven kiezen voor een bepaald mapje. Maar ik vind die mapjes nu eenmaal erg prettig. Ben ik nu ouderwets en nog niet klaar voor het echte Web 2.0 gebeuren? :-(

Minpuntje: privacy

Del.icio.us houdt niet van privacy. Want hoe meer mensen hun favorieten delen, des te krachtiger is het systeem.
Toch vind ik het wel heel sluw om de “do not share” knop zo ver weg te stoppen. Dit is niet klantvriendelijk.
En er zijn genoeg favorieten die ik niet zou willen delen. Niet iedereen hoeft alles over mij te weten! Je volledige verzameling favorieten geeft een behoorlijk goed beeld van waar je je mee bezig houdt, inclusief je gezondheid en je zoektocht naar een nieuwe baan. Als dan ook je eigen website tussen de favorieten als zodanig gemarkeerd staat, ben je misschien zelfs als persoon te achterhalen.
Ik vraag me af hoeveel gebruikers hierbij stilstaan.

Big Brother is watching you.
Nee, het is nog erger:
Everybody is watching you!

|

One Response to “23 dingen: del.icio.us op herhaling”

  1. Hi Patricia,
    leuk om je blog te bekijken! En wat een ontzettend mooie foto’s zitten erbij. Ik snap niet wat jij nog in de bieb doet..;-)
    Del.icio.us moet ik nog nader bekijken. Zit nu vooral nog links toe te voegen, maar het organiseren is inderdaad het vervelendst (en dat voor iemand met een bib-opleiding). Tot blogs!
    Marianne

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.